OUZO II

OUZO II

vrijdag 21 augustus 2009

15-8 Maastricht -Luik
1841/0 - 1843/2 motoruren
08.30 - 10.00 uur tot de sluis / 10.00 - 13.00 tot Luik
Lanaye was een ramp! Ik had de sluiswachter opgeroepen met de vraag waar wij de paiieren voor Belgie konden halen. Kom maar boven in de toren op de sluis, zei de gek. Wij lagen ca 20 min lopen weg van de sluis (onbekend hè) Kom je boven, zegt de lolligerd:je had ook de sluis kunnen invaren en dan boven even de papieren opgehaald.
Dan moet je ook weer terug en mis je weer een schutting. De schutting op zich was niets bijzinders, dan dat je 14 meter stijgt!


De sluis van Lanaye, 14 meter stijgen!

Doorvaren naar Luik over het Albertkanaal is hobbelig. Bij de haven nam niemand de telefoon aan en zijn wij maar langs de kant gaan liggen. Verder was alles goed verzorgd. Luik is best een mooie stad en alles is goed bereikbaar.


De haven in Luik.

Natuurlijk de zondagsmarkt op. Tussen drie bruggen en bijna allemaal dezelfde produkten. Blacky had zijn riem stukgemaakt en er moest een andere komen. Corrie heeft een topprestatie geleverd om twee bruggen vol te houden. Zij had toen wel alle druiven, perziken, sla en komkommers gezien en wij hebben een portie aardbeien en meloenen gekocht. Het is er wel gezellig. 's-Avonds een vuurwerk dat om 22.00 uur zou beginnen. Begon pas om half elf en iedereen was al weer naar binnen. Wij hebben veel aanspraak in de havens en krijgen veel informatie over de verschillende routes en havens.

De markt in Luik.

17 - 8 Luik - Huy
1843/2 - 1846/2 draaiuren
08.45 - 13.30 uur 2 sluizen van ca 0.45 uur
Het Albertkanaal blijft hobbelig, later kom je weer op de Maas en gaat het beter.
De borden met afstanden, om te zien waar je zit, zijn onduidelijk en goed verstopt.
In de sluizen lagen wij met vrachtschepen en deze zijn niet altijd vriendelijk.
Laten de schroeven draaien en jij maar zien dat je je bootje in bedwang houdt.
Wij mochten het eerst uit de sluis, maar binnen een paar honderd meter zaten ze alweer achter je en moest je snel naar de kant.
De haven van Huy ziet er goed uit en er is voldoende plaats. Met de fiets ca 5 minuten naar de stad, waar, helaas, niet zoveel aan is. De Carrefour was dermate duur, dat wij toch maar naar de Aldi zijn gegaan, maar dat is wel een stuk verder.
Wij zijn zo onderhand vergroeid met de fiets.


De kerk en de citadel in Huy.

Na een voettocht door de oude straatjes in Huy weer terug naar de boot en met de buren wat gedronken en de diverse mogelijkheden in Belgie en Frankrijk gehoord.
Ook hier blijkt weer, dat velen dezelfde tour maken (vanwege vakantie) en weer terug gaan.

19 - 8 Huy - Namur
1846/2 - 1849/0
08.30 - 13.30 uur 2 sluizen weer va 0.45 min

Het wordt alleen maar mooier en we genieten er volop van!

De omgeving begint hoe langer hoe mooier te worden en tussen de bossen zie je hier eenr een ruine of kerk. Door de plaatsjes is het leuk varen en dan, na de laatste sluis, waar een sluiswachter was met een vertraging!, waren wij binnen 15 min.in de haven Port des Jambes. Aanleggen, niet zeuren, aanmelden, betalen, stroom eraan en liggen.


Links is de Maas en recht Sambre.

Tegenover de Citadel, een fantastisch uitzicht. Het was wel bloedwarm.

De Citadel in Namen.

De volgende morgen hebben wij genoten van een heerlijk ontbijt, tenminste tot en met de croissants, bij het eten van het stokbrood hoorde Corrie wat kraken en ja hoor,
een voortand gebroken!
Ga maar een tandarts zoeken, het werd het ziekenhuis. Uitleggen in het Frans dat je op vakantie bent, vooral zeggen dat zij zo'n pijn heeft. De tandarts zat die dag vol, misschien konden wij tussen door? Waar zat die man dan? Zoals Hollanders dat doen, kloppen zij gewoon op de deur, stappen naar binnen en beginnen een verward verhaal aan de tandarts, die volop aan het werk is. Ga de papieren maar in orde maken en kom dan maar terug! Het werd toch trekken, heel vervelend, maar het is niet anders. Die dag hebben wij niet veel gedaan. Dat gaan wij nu doen.
Gezien alles vlot gaat, hebben wij het schema aangepast, wij gaan niet Ronquières - Brussel, maar Dinant, Landelies (Charleroi) de lift van Thieu, Mons, Peronne, Bossuit, de Leie naar Gent, Antwerpen en dan terug.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten